Erfpachter als melkkoe van de gemeente

De Onze­ker­heid over Erf­pacht Duurt Onver­min­derd Voort


Waarom deze petitie?

Amsterdam is bezig met het ‘moderniseren’ van het erfpachtstelsel. Dit omdat het systeem onduidelijk en niet transparant is. De inspanningen van SEBA in de afgelopen jaren hebben de gemeente hier mede toe aangezet.

De gemeente heeft een jaar nagedacht over een nieuw systeem. Na een zeer korte consultatieronde van 2 weken wil de gemeenteraad nu op 3 juli 2013 de uitgangspunten voor de aanpassingen van de erfpachtvoorwaarden vaststellen. SEBA is erg teleurgesteld dat Wethouder Van Poelgeest vrijwel alle belangrijke op- en aanmerkingen die in de consultatieronde door SEBA en andere belangenorganisaties, zoals Vereniging Eigen Huis, de Nederlandse Vereniging van Erfpachters en de Makelaars Vereniging Amsterdam zijn gedaan, wegwuift. Wat wij al vreesden blijkt nu bewaarheid te worden. Van Poelgeest wil bij de verkoop van een woning alle waardestijging afromen door de koper van uw woning een hogere canon in rekening te brengen. Afgekochte erfpachtrechten moeten tevens jaarlijks canonbetalend worden. Dit zal naar wij verwachten direct invloed hebben op de prijs die u in het vervolg voor uw woning ontvangt. Deze zal in belangrijke mate nog slechts afhangen van de herbouwwaarde (de stenen). Dit terwijl in Amsterdam de afgelopen decennia de prijzen van huizen op erfpachtgrond niet significant afweken van huizen op eigen grond.

Het lijkt erop dat er een meerderheid van PvdA, Groen Links en SP in de gemeenteraad is, die de plannen van Van Poelgeest zal steunen. Dit betekent dat de prijsstijging van uw huis door inflatie, marktvraag en uw investeringen in de verbetering van uw woning bij verkoop overgeheveld worden naar de gemeente. U krijgt veel minder voor uw woning dan waarop u tot nu toe kon rekenen en als gevolg van dit raadsbesluit blijft u mogelijk met een restschuld op uw hypotheek zitten. Weet u niet zeker of u op erfpacht woont? Een goede kans dat uw erfpacht voor 50 jaar is afgekocht. Tot voor kort was dat zelfs verplicht voor nieuwbouw. Bedenk dat de waarde van uw huis sterk daalt in de jaren voordat die termijn afloopt. Als nu niet verkoopt betaalt u van de ene op de andere dag duizenden euros per jaar. Niet ieder inkomen of pensioen kan dat dragen.

Waarvoor teken ik?

SEBA wil dat een REFERENDUM wordt georganiseerd over de erfpachtaanpassingen. Hierin willen we twee zaken bereiken:

  • een verdeling van de waardeverandering tussen erfpachter en gemeente die eerlijk is en in dezelfde verhouding staat als bij de uitgifte van de erfpacht;
  • dat erfpachters een kooprecht krijgen om de grond onder hun woning (blote eigendom) te kopen (zoals in vrijwel alle andere grote gemeenten met erfpacht in Nederland nu al mogelijk is)

Hoe teken ik de petitie?

Om een referendum door te laten gaan moeten voor 25 november 27000 steunbetuigingen van stemgerechtigden in Amsterdam uitgebracht zijn. Uw partner, vrienden, kennissen in Amsterdam, iedereen die stemgerechtigd is kan de petitie digitaal tekenen. Om uw privacy te beschermen doen we dit via petities.nl via deze link: https://petities.nl/petitie/referendum-erfpacht-amsterdam. Door géén vinkje te zetten voor "mijn naam en woonplaats mogen publiek zichtbaar zijn onder de petitie" is ook uw privacy op Internet gewaarborgd. Petities.nl stuurt u een e-mail. Let er op dat uw voornaam, achternaam, geboortedatum en adres invult voordat u bevestigt. Dat is nodig voor een geldige ondertekening. Deze gegevens worden niet zichtbaar op petitie.nl.

Oproep van onze voorzitter

HELP ONS EN TEKEN DE PETITIE, STUUR DE LINK DOOR NAAR ZOVEEL MOGELIJK BEKENDEN IN AMSTERDAM. WE HEBBEN SLECHTS TOT 25 NOVEMBER OM 27.000 STEUNBETUIGINGEN OP TE HALEN!

Het referendum reglement van de gemeente Amsterdam schrijft voor dat de ondersteuners van een referendumverzoek voornaam, achternaam, geboortedatum en adres opgeven. Door middel van een steekproef kan de lijst bij indienen dan gecontroleerd worden.

Met vriendelijke groet,

Koen de Lange
Voorzitter Stichting Erfpachters Belang Amsterdam (SEBA)

© 2012-2024 | Created by Erik Verheul